Groep 7 en 8

Welkom in groep 7 en 8

de groep van juf Conny en juf Lilian in het schooljaar 2021-2022

 

Gerelateerde afbeelding

De data voor de toetsen en andere informatie uit de klas wordt sinds kort via de Parro app doorgegeven. Heeft u nog geen Parro laat het ons weten. Ook als u problemen heeft met Parro, kom langs we helpen u graag op weg.

 

 


Nieuws uit de klas:

Voordat we beginnen met allerlei leuke berichten uit de klas, even dit: want echt nieuw dit schooljaar is onze taalmethode.

De kinderen krijgen dagelijks taallessen uit de methode STAAL. De methode bestaat uit acht verschillende thema’s zoals bijvoorbeeld; strips, China, familie, Nederland, helden en geluk. Daarin komen kernwoorden voor. Deze woorden worden besproken en geconsolideerd door het maken van opdrachten. Tijdens samenwerkingsopdrachten krijgen de kinderen de mogelijkheid om hun kennis/ ideeën over het onderwerp te delen. Aan het einde van elk thema maken de kinderen een eindopdracht. Bijvoorbeeld het maken van een strip, een familieverhaal schrijven en presenteren, een les over Nederland geven en een informatief artikel maken voor de muurkrant. Al deze opdrachten moeten er voor zorgen dat de aangeboden woorden ook blijven hangen en gebruikt worden in de eindopdracht. Ook maken de kinderen gebruik van het computerprogramma wat hierbij hoort om de woorden nog een keer extra te oefenen. Hoe vaker kinderen het woord horen hoe beter het blijft hangen en de kinderen het ook gaan gebruiken.

Spelling wordt ook gegeven uit de methode STAAL. Elke week staan er een aantal categorieën centraal. Deze categorieën worden uitgelegd door middel van filmpjes, gebaren en regels. In de bovenbouw moeten de leerlingen ongeveer 34(!) categorieën beheersen. Dat zijn er een heleboel! Omdat de methode helemaal nieuw is en de kinderen niet gewend zijn om vanaf groep 4 met deze methode te werken behandelen we de verschillende categorieën stap voor stap…..

 

 

 

Hieronder lees je wat we naast de dagelijkse vakken nog meer doen, veel leesplezier!!

 

 

 

 

donderdag 30 september 2021: een dag vol met gastlessen!

Wat een dag was het vandaag….even geen rekenen, taal of spelling. Helaas ook geen geschiedenis want we hadden een toch wel bijzondere schooldag vandaag. Vanochtend hebben we meegedaan aan het 100% verkeersveilig event in het Ledeltheater.

De Provincie Zeeland heeft de maand september twee jaar geleden uitgeroepen tot ‘de Zeeuwse Maand van de Verkeersveiligheid’. Tijdens de Zeeuwse Maand van Verkeersveiligheid vraagt het ROVZ samen met haar partners extra aandacht voor veilige wegen. In het verlengde hiervan worden een aantal activiteiten georganiseerd, waaronder het ‘100% Verkeersveilig Event’. Doel van deze dag is het bewustzijn rondom verkeersveiligheid onder bovenbouwleerlingen van de basisschool te vergroten. Tijdens het event gingen de leerlingen zelf actief en praktijkgericht aan de slag met verkeersveiligheid. Het was een leuke, maar vooral ook leerzame ochtend.

 

 

 

Ook ’s middags was het programma net even anders. In het kader van het Cultuurmenu kregen we een gastles over biologische groente. Wat is dat precies, hoe wordt biologische groente geteeld en de les werd afgesloten met iets lekkers…. de kinderen mochten zelf aan de slag om met verschillende groentes, boter en kruiden een heerlijke spread te maken voor op een toastje. En ja dat toastje mocht natuurlijk lekker opgegeten worden!

 

woensdag 29 september 2021: Kinderpostzegels

Op woensdag 29 september start de Kinderpostzegelactie 2021. Ook de leerlingen van groep 7 en 8 doen hieraan mee. Die dag en de dagen erna zullen de kinderen langs de deuren gaan en proberen om zoveel mogelijk geld op te halen voor het goede doel, het thema is Voor Kinderen, door Kinderen. Al bijna honderd jaar zet Stichting Kinderpostzegels zich in voor kwetsbare kinderen. Met Nederlands bekendste striphelden Olivier B. Bommel en Tom Poes op de zegel bieden ze kinderen in Nederland steun na een moeilijke periode. De coronacrisis heeft ingrijpend effect gehad op de levens van alle anderhalf miljoen basisschoolkinderen in Nederland. Thuisonderwijs bleek niet voor iedereen haalbaar en hulpvragen gingen vaker dan ooit over mentale problemen. Met het thema ‘Geef meer kracht’ vragen we tijdens de 73ste editie van de Kinderpostzegelactie aandacht voor deze problematiek. De opbrengst van de verkoop gaat dit jaar vooral naar die kinderen. De iconische postzegels met Olivier B. Bommel en Tom Poes (vijf stuks) zijn te koop in combinatie met kaarten óf los, per twee velletjes.  Net als vorig jaar is de actieweek volledig coronaproof.

Kopen jullie dit jaar ook weer van ons???

     

       

dinsdag 28 september 2021: Sportdag op de Berenburcht

Vandaag is het sportdag op school. Daar we volop bezig zijn met de Gezonde School en sporten hoog in ons vaandel hebben staan, is zo’n extra dag sporten ideaal! De kinderen uit onze groep beginnen ’s morgens op school. In groepjes doen we eerst een aantal activiteiten op school zoals basketball, dansen op muziek, sjoelen, dammen en schaken en allerlei denksporten. Tegen 11.00 uur vertrekken we naar de atletiekbaan om daar verder te sporten. We sluiten deze sportieve dag af met onze sponsorloop zo rond de klok van 14.00 uur. dus ouders, ops’s en oma’s wees welkom om te komen kijken en supporteren (en om uw kind te sponsoren).

woensdag 22 september 2021: Schoolvoetbaltoernooi in Oostburg

Vandaag stond het schoolvoetbaltoernooi op het programma. We deden mee met 2 teams, een jongensteam uit groep 7/8 en een meisjesteam uit groep 7/8. Het weer was ons goedgezind dus het was heerlijk om te voetballen. We hebben het super goed gedaan, helaas geen kampioen geworden maar het was wel een erg sportieve en gezellige voetbalmiddag!

 

Dinsdag 21 september 2021: Prinsjesdag 

Vandaag is het de derde donderdag van september en dat betekent traditioneel dat het in Nederland Prinsjesdag is. Stage meester Tuur heeft de kinderen vorige week al van alles verteld over Prinsjesdag en de Tweede Kamer. Zo hebben de kinderen onder meer geleerd wat is Prinsjesdag, Wie is de baas, wat zijn verkiezingen en hoe werkt een democratie. Dat was best ingewikkeld maar erg leuk om hier meer over te weten. Vandaag is het dan echt zover en staat Den Haag in het teken van Prinsjesdag 2021. Geen Prinsjesdag zonder hoedjes. De hoofddeksels van de leden van de Staten-Generaal, het kabinet en het Koninklijk Huis zijn opvallend door de grootte, kleur of model. We zaten vanmiddag klaar om live naar de Troonrede te luisteren en te kijken en om de leukste hoedjes te zien. Natuurlijk mochten de kinderen zelf ook een hoedje opzetten die middag.

 

 

9 september 2021: Valmir is ons eerste kinderraadslid van de gemeente Sluis

Op donderdag 9 september kwam voor de allereerste keer de kinderraad van de gemeente Sluis bij elkaar in het Belfort in Sluis. Op alle elf basisscholen binnen onze gemeente zijn voor de zomervakantie verkiezingen gehouden en elke school heeft een kind afgevaardigd. Valmir is gekozen als kinderraadslid en hij zal de kinderen van de Berenburcht vertegenwoordigen. Op 5 oktober staat de volgende bijeenkomst gepland en kiezen de kinderraadsleden wie de allereerste kinderburgemeester van de gemeente Sluis wordt. Op donderdag 21 oktober om 19.30 uur zal de kinderraad officieel geïnstalleerd worden tijdens de raadsvergadering.

6 september 2021 de eerste schoolweek

Na 6 weken zomervakantie is ons nieuwe schooljaar gisteren weer begonnen. Nadat we eerst uitgebreid over de vakantiebelevenissen hebben gepraat, zijn we daarna gewoon begonnen met de lessen die op het rooster stonden, Nou ja gewoon begonnen…….we moesten er allemaal wel weer even in komen. Wennen aan elkaar was niet nodig want de leerlingen die nu in groep 8 zitten, zaten vorig schooljaar ook bij ons in de klas. toen in een andere combinatie 7/8. Nu zitten we met z’n allen in groep 7/8 maar zijn daar de leerlingen van vorig jaar groep 6 bijgekomen. Een hele leuke, gezellige groep zo bij elkaar!!! De eerste schooldag is goed verlopen en vandaag leek het net alsof we al een hele poos bezig zijn. Iedereen leek alweer goed gewend en had zijn plekje weer gevonden.

De eerste schooldag hebben we ook dit schooljaar weer feestelijk gevierd. Helaas hebben we nog steeds te maken met alle beperkingen die Corona met zich meebrengt dus ook wij houden ons aan de ander halve meter en helaas moesten de ouders hierdoor vanachter de heg en het hek toekijken. Om te laten zien dat we blij zijn met onze leerlingen en hun ouders kregen alle kinderen op de eerste schooldag van de Stichting Escaldascholen een mooie rugzak, de ouders werden verwend met een heerlijke fles Appelsap van de Appelaere.

Corona zorgt helaas nog steeds voor een aantal beperkingen. Dat betekent dat de inloopmiddag voor de ouders in deze eerste schoolweek niet door gaat. Erg jammer want wij vinden het altijd fijn om na de grote vakantie ook weer even met de ouders te praten. De startgesprekken voor de kinderen die nu in de nieuwe groep 7 zitten zullen wel doorgaan en staan gepland voor de periode 23 september tot en met 2 oktober. Een briefje hiervoor zal tijdig meegegeven worden.

We houden natuurlijk alle ouders op de hoogte via de Parro app over wat we dit schooljaar allemaal gedaan hebben en gaan doen. Wij hebben er zin in en gaan er samen met de kinderen een heel fijn schooljaar van maken!

juf Conny en juf Lilian